✅نوسانات نرخ ارز و عدم اطمینان فضای کسب و کار
✒️دکتر روژان خدائی چگنی
🔸هفته پیش قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تصویب شد و تنها دو کشور روسیه و چین رای منفی دادند. بازار ارز در چند روز اخیر در انتظار این خبر بود تا مسیر بعدی خود را تعیین کند. این خبر منجر به افزایشی شدن نرخ دلار و سکه ، طی روزهای اخیر شد. شرایط پرالتهاب بازار ارز نتیجه انباشت تورمی، تحریم ها و صدور قطعنامه اخیر است.
🔸اخبار مور خ ۲۲/۳/۱۴۰۱ حاکی از این بود که سکه بهار آزادی با سیگنال صعودی بازار ارز تهران توانست بعد از مدت ها وارد کانال ۱۶ میلیون تومان شود.
🔸قیمت طلا ۱۸ عیار نیز در بازار افزایش یافت و هر گرم آن با ۳۴ هزار و ۲۰۰ تومان رشد، ۱,۵۱۱,۰۰۰ (یک میلیون و پانصد و یازده هزار) تومان نرخ گذاری و معامله شد.
🔸 قیمت دلار در بازار متشکل، به ۲۶,۹۱۰ (بیست و شش هزار و نهصد و ده ) تومان رسید که نسبت به روز قبل ، افزایش ۰.۸۵ درصدی داشته است.
🔸همچنین یورو در صرافی ملی با افزایش ۰.۳۷ درصدی نسبت به روز قبل ، ۲۸,۴۲۳ (بیست و هشت هزار و چهارصد و بیست و سه ) تومان معامله شد.
🔸حسب آنچه رئیسکل بانک مرکزی اعلام کرده است، هیئت وزیران اختیارات جدیدی به ایشان تفویض کرده تا بازار ارز را مدیریت کنند. این مدیریت یعنی آنکه مطابق شیوه بسیار ناپسند گذشته بانک مرکزی، اسکناسهای دلار و یورو موجود در بانک مرکزی به بازار سرازیر شود که خود عاملی برای بالارفتن مضاعف تورم خواهد بود.
بانک مرکزی اصولاً با مداخلاتی که انجام میدهد میتواند سطوح قیمتی دلار را در کوتاه مدت حفظ کند اما به طور کلی هر عاملی که احیای برجام را به تعویق اندازد، بر افزایش قیمت دلار تأثیر دارد.
در ایران، چون عرضه ارز در انحصار دولت و بانک مرکزی است، به ناچار قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا تعیین نمیشود از این رو قیمت ارز نشانهای از توان واقعی اقتصاد ایران نیست.
🔸نوسانات نرخ ارز، تاثیر زیادی بر تصمیم گیری ها و عملکرد کسب و کارها داشته و دارد، به طوری که در چنین شرایطی این بخش ها از یکسو نمی توانند ارزیابی دقیقی در حوزه فعالیت خود داشته باشند و از سویی دیگر اطمینان و مجالی برای سرمایه گذاری یا ادامه فعالیت خود نخواهند داشت.
هم افزایش قیمت ارز و به یک معنا کاهش قدرت ریال، و هم عدم ثبات و نوسان قیمت برابری ارزهای خارجی با ریال، تولیدکنندگان و روند تولید در کشور را با مشکلات عدیده ای مواجه کرده است.
🔸هزینههای جاری به دلیل اعمال سیاستهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است؛ از طرفی افزایش قیمت کالا موجب کاهش مصرف میشود. بنابراین چه تولیدکنندگانی که به صورت مستقیم وابستگی ارزی دارند و چه تولید کنندگانی که به صورت مستقیم وابستگی ندارند، هر کدام به نوعی متضرر میشوند و باید منتظر ماند و شاهد رشد منفی تولید در سال جاری باشیم.۱۴۰۱/۰۳/۲۳
ثبت دیدگاه