به مناسبت گرامیداشت روز ملی کارآفرینی؛ سوم اردیبهشت
✅کرونا ؛ زنان ؛ کسب و کارهای خانگی
✍️روژان خدائی چگنی
دانشجوی دکترای IT
💠يكي از نشانه هاي جوامع توسعه يافته، كارآفريني زنان است . ﺩﺭ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺍﻱ ﻛﻪ ﻣﺸﺎﺭﻛﺖ ﺯﻧﺎﻥ ﺩﺭ ﺯﻣﻴﻨﻪ ﻱ ﺍﺷﺘﻐﺎﻝ ﻭ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻫﺎﻱ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ، ﺭﻓﺎﻩ ﺍﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﻧﻴﺰ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺧﻮﺍﻫﺪﺑﻮﺩ.
ﺁﻣﺎﺭﻫﺎﻱ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺣﺎﻛﻲ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﻣﺮﻭﺯ ﺯﻧﺎﻥ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺩﺭ ﺟﺎﻳﮕﺎﻩ ﻭ ﻣﻨﺰﻟﺘﻲ ﺩﻭﮔﺎﻧﻪ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺭﻧﺪ. ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﺷﺎﺧﺺ ﻫﺎﻱ ﺑﻬﺪﺍﺷﺘﻲ، ﺁﻣﻮﺯﺷﻲ ﺯﻧﺎﻥ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺩﺭ ﺷﺮﺍﻳﻄﻲ ﺑﻪ ﻣﺮﺍﺗﺐ ﺑﻬﺘﺮ ﺍﺯ ﺍﻛﺜﺮﻛﺸﻮﺭﻫﺎﻱ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺭﻧﺪ، ﺍﻣﺎ ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﺑﺎﺯﺍﺭﻛﺎﺭ ﻭ ﺳﻬﻢ ﺩﺭﺁﻣﺪﻱ، ﺩﺭ ﻣﻴﺎﻥ ﻛﺸﻮﺭﻫﺎﻱ ﺩﺭ ﺣﺎﻝﺗﻮﺳﻌﻪﺭﺗﺒﻪﺑﺴﻴﺎﺭﭘﺎﻳﻴﻨﻲﺩﺍﺭﻧﺪ.
💠در اینکه همهگیری کرونا و بحران اقتصادی متعاقب آن بر گروههای زیادی تأثیرات منفی گذاشته است هیچ تردیدی نیست. اما برخی گروهها بیشتر در معرض آسیبهای همهگیری قرار گرفتند. بهعنوان نمونه زنان و به ویژه زنان کم درآمد و درحاشیه یکی از گروههایی بودند که متحمل فشارهای اقتصادی و اجتماعی بیشتری شدند .
بر اساس نظرسنجیهای صورت گرفته از بخش خصوصی، تولید در زمان شیوع کرونا ۶۵ درصد کاهش پیداکرده است. ۵۹ درصد کسب وکارها با کاهش تقاضا مواجه شده اند. همچنین ۵۷ درصد کارگاهها و فعالیتهای اقتصادی با مشکل تأمین مواد اولیه برخورد کرده اند.
بیماری کرونا بیشترین ضربه را به بخشهای خدمات و سلامت نسبت به سایر بخشهای اقتصادی وارد کرده است، ۷۰ درصد زنان دنیا در این دو بخش مشغول به کار هستند، به همین جهت، نرخ بیکاری زنان نسبت به مردان افزایشیافته است.
طبق گزارش وزارت تعاون در سال ۹۶ – پیش از کرونا- ۲۱۴ شغل خانگی شناسایی شده که عمدتا در دست زنان بوده است. یعنی ۹۰ درصد این کارها از خیاطی تا ساخت صنایع دستی، تولیدات دامی و غذایی و بستهبندی محصولات را زنان انجام میدهند.
۲۰ درصد درآمد کشورهای در حال توسعه از مشاغل خانگی به دست می آید.
این ایام بهترین فرصت برای خودنمایی مشاغل و کسب و کارهای خانگی را فراهم نموده است و دستگاههای متولی با یک کار تیمی مشترک با راهبری و اتصال متقاضیان و پیشرانان این حوزه میتوانند با همفکری و مشارکت، الگویی بومی متناسب برای کسب و کارهای خانگی ترسیم کنند تا هم حمایتی بر اقتصاد خانوارها بوده و هم اقتصاد متاثر از کرونا توان احیا برای رسیدن به دست کم نقطه ما قبل را داشته باشد.
💠یکی از مهمترین اقدامات برای حمایت از فعالیت اقتصادی زنانی که مشاغل خانگی دارند، رسمی کردن این مشاغل با فراهم کردن برنامههای حمایتی بیشتر از آنهاست چرا که این مشاغل نقش مهمی در افزایش رشد اقتصادی کشور دارند و رسمیت بخشیدن به آنها در تقویت شاخص رشد اقتصادی و توسعه کشور موثر است.
اولین ایدههای مربوط به زمینهسازی برای فعالیت اقتصادی برابر معمولا تصویب قوانین و مقررات حمایتکننده ، اعطای وام و اعتبارات مالی یا برنامهریزیهای آموزشی-مهارتی است.
در حوزه مشاغل خانگی نوین، ویراستاری، انیمیشن، مترجمی، مشاوره و تولید نرم افزار از جمله مشاغل خانگی در بستر وب هستند که در زمینه توسعه بازارهای دیجیتال در دوران شیوع کووید-۱۹ با تاکید بر کسب و کارهای خرد برای زنان لازم است از آن ها پشتیبانی شود.
از جمله اقداماتی که میتوان در جهت رونق کسب و کارهای خانگی سنتی انجام داد می توان به مواردی همچون برگزاری جلسات توجیهی متعدد با مدیران وب سایت ها و پلتفرم های فروش آنلاین، عقد قراردادها و تفاهم نامه هایی با این وب سایت ها اشاره کرد.
💠تبیین نقش زنان در توسعه کسب و کار، تبیین نقش زنان کارآفرین در توسعه اقتصادی و اجتماعی، زمینهسازی برای تحقق سیاستهای اقتصاد دانشبنیان با مشارکت زنان از عمده مباحثی است که انتظار میرود معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در سطح ملی و دفاترامور بانوان و خانواده در استانداریها در سطح محلی به شکل جدی هدفگذاری نموده و برنامه های خود را ارائه نمایند.
ثبت دیدگاه